Jasper Polane

Roest

Aanwezig op zaterdag en zondag

Jasper Polane is auteur en uitgever van Quasis. Zijn werk wordt gekenmerkt door een vlotte stijl, complexe, ideeënrijke plots en een originele verbeelding. Hij wordt gezien als een vernieuwer in het genre. Als uitgever stond Polane aan de wieg van de korte verhalen-reeks Splinters en het bijzondere sciencefictionproject De Zwijgende Aarde. In deze serie verschijnen vijf romans, geschreven door verschillende auteurs maar zich afspelend in hetzelfde gedeelde universum.

Zijn debuutroman Lege steden (2014) werd genomineerd voor de Hebban Award voor het Beste Fantasyboek van het Jaar. Het vervolg Vorstin van de Kou verscheen in 2015 en het derde deel Wolvinnen van Otrostaadt in 2016. Het slot Heren van Twist (2018) maakte de serie compleet.

Jaspers nieuwste roman, de futuristische thriller Roest, is onderdeel van De Zwijgende Aarde en speelt zich af op Mars. Hoofdpersoon Sam is een magistraat in dienst van het Internationale Mars Akkoord. Ze reist tussen nederzettingen om de wet te handhaven en recht te spreken. Zes jaar geleden werd ze geïnfecteerd met een technovirus dat haar DNA heeft herschreven. Doodsbang om verder te muteren probeert ze haar werk zo goed en zo kwaad als het gaat uit te voeren.